Detox je huid

18-09-2020

We krijgen op verschillende manieren veel gifstoffen binnen oa via onze huid. Van alles wat we op onze huid aanbrengen, komt namelijk 60% in je bloedbaan terecht. Niet zo gek, want de huid is ons grootste orgaan. De gemiddelde volwassene heeft ongeveer 1,5 a 2 vierkante meter huid, met bijna 300 miljoen huidcellen.

De belangrijkste functies van onze huid zijn het beschermen tegen ziekteverwekkers, tegenhouden lichaamsvocht aanmaak vitamine D en opslag energie. Daarnaast ondersteunt ze de natuurlijke reiniging van ons lichaam. Maar weet jij eigenlijk wat je op je huid smeert? Een heel simpele gedachten is: zou jij wat je op je huid smeert ook durven eten? Bekijk dit filmpje ( staat ook op mijn site

De ingrediënten van de meeste verzorgingsproducten zijn namelijk niet geschikt om te eten. Een groot aantal ervan zijn zelfs erg gevaarlijk voor ons lichaam. Deze stoffen worden rechtstreeks gelinkt aan kanker en hormoonverstoringen. Maar veroorzaken ook vage klachten in het lichaam en in je huid. Denk hierbij aan exzeem, acne, huidirritaties en droge tot zeer droge huid. In dit blog behandel ik 3 gevaarlijke stoffen die veel je terugvindt in make-up, huidverzorging, douchegels en shampoos. Ook minerale oliën zijn erg schadelijk voor de huid, hier kan ik een heel blog van maken dus ga ik dat ook doen deze houden jullie tegoed.

1. Sulfaten: Sodium Laureth Sulfate (SLES) en Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

 Dit is waarschijnlijk één van de meest irriterende ingrediënt dat gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten. Het wordt veel gebruikt omdat het een goedkoop reinigingsmiddel is dat veel schuim geeft. Het wordt daarom gebruikt in 90% van de schuimende cosmeticaproducten, waaronder douchegels, handzeep, tandpasta, shampoo en badschuim. SLS wordt niet alleen in cosmeticaproducten gebruikt maar ook om motoren te ontvetten…. Buiten talg en vuil lost het ook makkelijk je natuurlijke huidvet op. Daardoor wordt de barrièrefunctie van de huid flink verstoord en krijg je last van oa een droge schilferige huid, rode vlekken en puistjes. Heb je last van huidirritaties, allergieën of een zeer droge huid? Schrap dan meteen deze producten met sulfaten uit je badkamerkastje.  Cosmetica merken claimen een natuurlijke variant te gebruiken maar blijf alert op de ingrediëntenlijst. Deze is niet altijd zo vriendelijk voor de huid als de verpakking doet denken.

2. Parabenen: methyl, ethyl, propyl en butyl (E214 t/m E219 en E319 t/m E321)

Naast sulfaten vind je in het grootste deel van verzorgingsproducten ook parabenen. Parabenen zijn conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat een verzorgingsproduct langer kan worden bewaard zonder dat het van structuur en/of kleur verandert. De wetenschap heeft aangetoond dat deze stoffen zich in je lichaam kunnen gaan gedragen als hormonen, of juist -net het omgekeerde- de werking van je hormonen kunnen gaan blokkeren. Hierdoor raakt je hele hormoonsysteem uit balans met mogelijk schadelijke effecten op je zenuwstelsel en immuunsysteem.

3. Aluminium

Ook aluminium vind je terug in verzorgingsproducten. Het wordt veel gebruikt in deodorant, maar ook in zonnebescherming crèmes.  Aluminium sluit je poriën af waardoor je zweet er niet (goed) uit kan. Fijn dat je niet zweet maar zweten heeft een natuurlijk werking het zorgt ervoor dat afvalstoffen afgevoerd worden uit het lichaam. Aluminium wordt opgenomen door je huid, waar het verstorend werkt in je lichaam en de afvalstoffen dus niet afgevoerd kunnen worden. Deze gaan zich in je lichaam ophopen met oa huidirritatie tot gevolg. Daarom gebruik ik zelf en verkoop ik de deodorants van We love the planet, zie hiervoor meer info.

Huid detoxen en met de juiste producten voeden

Door deze producten uit je badkamerkastje te schrappen komen deze stoffen niet meer via je huid in je lichaam. Gebruik producten die wel goed zijn voor je huid en je huid juist voeden. De producten en je huid gaan dan samenwerken en er ontstaat een prachtig resultaat. Namelijk een stralende huid!

Dit is de reden waarom ik in de salon werk met de producten van Absolution en van Botanical Beauty. Deze twee merken zijn natuurzuiver en zoveel mogelijk biologisch dus echte voeding voor de huid. 

Yoga en detox

Om de link naar yoga te leggen tijdens een yoga les waar we houdingen hebben zoals twisten zorgen we ervoor dat we van binnenuit detoxen. Dus ook yoga zorgt voor een detox effect op je huid. Alles staat met elkaar in verband en werkt met elkaar samen. Daarover meer in een volgend blog.

« Terug
×