Mediteren

Waarom mediteren?

Mediteren rustig zitten op je mat of stoel. Mediteren wordt al snel gezien als iets ‘zweverigs’ en daar zijn wij nederlanders toch te nuchter voor? of toch niet? Toen ik starte met yoga en tijdens mijn docent opleiding vond  ik mediteren nog wat vreemd. Yoga ben je in beweging voel je direct de fysieke voordelen maar mediteren voelde vreemd aan.  Terwijl ik diep van binnen toch eigelijk wel wist dat mediteren goed mij is.

Wat is mediteren

Bij mediteren probeer je de aandacht naar binnen te keren. Weg van onze buitenwereld en te voelen wat er in onze binnenwereld zich afspeelt. Je hierdoor in een bepaalde staat van bewustzijn komen, deze is anders dan de staat waar we normaal zijn. Zo’n bewustzijn kan het best omschreven worden als een gevoel van rust,  stilte of een gelukkig gevoel. Vaak wordt er gedacht dat je, je gedachtes moet kunnen controleren tijdens. Dit is helemaal niet nodig, want gedachtes horen erbij en zijn ook niet perse negatief. Je leert  tijdens het mediteren dat niks goed of slecht is. Door dagelijkse beoefening leer je alles te observeren en accepteren, zonder om bij gedachtes of emoties enorme verhalen te verzinnen. De gedachtes mogen er gewoon zijn.

 

 3 Voordelen van mediteren

  1. Meditatie maakt je gelukkiger; Mensen die mediteren voelen zich over het algemeen gelukkiger. Van meditatie is het namelijk bekend dat het de stroom van constructieve gedachte en positieve gedachtes verbetert
  2. Van mediteren ga je beter slapen; Mediteren helpt je geest en lichaam te ontspannen, een groot voordeel als je wilt gaan slapen. Wanneer je niet in slaap kan komen probeer dan deze oefening eens.  Adem rustig diep in en uit en probeer je uit ademhaling te verlengen
  3.  Verbetert concentratie en aandacht; Meditatie is als sporten voor je concentratievermogen, het vergroot de kracht en uithoudingsvermogen van je aandacht.

Hatha Yin Yoga persoonlijk

×