5 redenen waarom Yoga goed voor je is:

04-02-2020

5 Redenen waarom yoga goed voor je is:

Yoga is meer dan alleen op je mat liggen, mantra’s zingen en het hebben over energie die stroomt. De asana’s  (houdingen) in een les zijn enorm uitdagend  en een yogales kan dan ook uitdagender zijn dan een normale, gemiddelde workout. Steeds meer mensen zijn nieuwsgierig naar yoga. Het zweverige imago gaat er een beetje vanaf. Maar waarom stappen we nu eigenlijk vandaag de dag steeds massaler de mat op? Wat zijn de voordelen van yoga?

In mijn blog een 5-tal redenen waarom yoga goed voor je is maar ook waarom je op sommige momenten even moet doorbijten. Bij Jamala Yoga in Wijchen geef ik mijn lessen in kleine groepen zo is ver veel aandacht om jou te begeleiden op de mat. Iedereen heeft zijn eigen uitdagingen, het gaat niet om het doel maar om de weg er naar toe. Het leren luisteren naar jouw lichaam.

  • Yoga zorgt voor minder stress in het lichaam.

Yoga zorgt er voor dat het stress niveau in het lichaam verlaagt wordt. Dit kan al door een ademhalingsoefening waarmee je het zenuwstelsel beïnvloedt en waardoor je bloeddruk en hartslag dalen. Bij yoga maak je gebruik van de adem en probeer je met je aandacht van je hoofd naar je lichaam te komen.   Aan yoga; adem en stress  zal ik in een volgend blog meer aandacht besteden.

  • Yoga verlicht pijn en blessures.

Veel mensen komen met yoga in aanraking op het moment dat ze blessures hebben. Over het algemeen zijn dit rug-, nek-, schouder- en knieklachten. Bij yoga maak je gebruik van gecontroleerde bewegingen en je ademhaling om meer ruimte in je lichaam te vinden. Door vanuit deze rust je lichaam te openen, waarbij de aandacht volledig in het lichaam is, voorkom je  blessures. Bij yoga is het van belang dat je goed op je grenzen let en daar niet overheen gaat. Er zijn altijd aanpassingen of variaties op de houdingen mogelijk om zo in je lichaam vooruitgang te boeken. Als je regelmatig een les bijwoont verminderen pijn en blessures geleidelijk.

  • Yoga zorgt voor meer flexibiliteit en houdt het lichaam fit en sterk.

Vaak wordt gezegd dat je voor yoga lenig moet zijn maar dat hoeft zeker niet. Yoga kan je juist helpen om je flexibiliteit te bevorderen. Het is goed om te weten dat ieder lichaam anders is gebouwd en ieder lichaam uniek is met zijn/haar eigen restricties. Voel waar je in jouw lichaam weerstand voelt. Dat is jouw beginpunt en van hieruit ga je opzoek naar de ruimte en kracht in jou lichaam. Belangrijk is dat je voor jou de juiste combinatie opbouwt in kracht, mobiliteit en evenwicht. Tijdens de yoga ontdek je spieren die je allang niet meer gebruikt hebt, je lichaam wordt als het ware wakker geschut. Wanneer je met geduld en regelmaat de yogalessen beoefent, wordt je sterker, fitter en flexibeler.

  • Yoga is uitdagend en leert je om te gaan met weerstand.

 Yoga kan een grote uitdaging zijn; je loopt tegen je eigen grenzen aan en daar word je hier tijdens de lessen mee geconfronteerd. Het accepteren van die grenzen kan een enorme uitdaging zijn  maar juist door die acceptatie merk je dat je verder komt dan je dacht. Je leert bij yoga hoe je jezelf uitdaagt zonder competitie. Door de juiste balans te vinden en iedere keer op zoek te gaan naar een beetje weerstand zal dit je groei en de ruimte in je lichaam stimuleren. Door bewust aandacht te geven en te ademen naar de weerstand die je tegenkomt, ga je op zoek naar dat stukje buiten je comfortzone. Dit helpt je op maar zeker ook van de mat af.

  • Yoga verbetert je slaap, voeding en je algehele gezondheid.

Behalve dat yoga vele fysieke voordelen heeft, merk je dat je voedings- en slaappatronen op een natuurlijke manier aangepast worden. Tijdens de yogalessen ben je gefocust op de houdingen in de les, waardoor er geen ruimte is voor gedachten over bijv. werk en andere zaken waar je over piekert . Je bent volledig met de aandacht bij de houdingen en dus in het hier en nu wat rust in je hoofd brengt. Na de les ben je ontspannen en geaard en slaap je over het algemeen beter. Omdat je bewuster met je lichaam bezig bent heb je ook veel minder behoefte om naar die zak chips te grijpen. Je wilt je lichaam gezond houden en door de juiste voeding, slaap en beweging voel je fitter, sterker. Je bent meer in balans met je zelf.

Ben je naar het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden dan kan je, je aanmelden voor een gratis proefles om kennis te maken met mij en mijn Yoga studio Jamala Yoga in Wijchen. Claudia@jamala.nl of via de app 06-20057939

Namasté,

Claudia

5 redenen waarom yoga goed voor je is Jamala Yoga

« Terug
×